Goud is populairde

Goudprijs: afronding meerjarige bodemformatie boven de USD 1.360 – 1.375
Als we kijken naar de ontwikkeling van de goudprijs dan zien we daar een belangrijke opwaartse doorbraak in het langetermijnbeeld. Sinds begin 2014 is er sprake van een brede zijwaartse prijsontwikkeling die de vorm had van een zeer grote bodemformatie. Tijdens de ontwikkeling van dit patroon werd een bodem eind 2015 geplaatst bij USD 1.060. Hiermee vond een terugtest plaats na een oude toppenzone uit de jaren 2008-2009. Medio juni vond met een opwaartse gap een zeer belangrijke langetermijnverbetering plaats. De goudprijs brak boven de jarenlange en meervoudige toppenzone bij USD 1.360 – 1.375. Hiermee werd het grote bodemvormingsproces van de afgelopen 5 jaar opwaarts afgerond. Vanuit de projectietechniek is vanuit deze bodemformatie een koersdoel te berekenen van ongeveer USD 1.670. In de afgelopen weken werd de dubbele top van 2013 bij USD 1.430 getest maar nog te sterk bevonden. Hij maakte daarna een terugtest door richting het uitbraakniveau van USD 1.360 – 1.375. Een beweging hieronder zou het langetermijnbeeld overigens niet verzwakken, maar een verdere terugtest richting de stijgende middellangetermijnbodemlijn bij USD 1.290 nog mogelijk kunnen maken. Voor de komende tijd acht ik de kans op een verdere verbetering groot waarbij de USD 1.430 weerstand gebroken kan worden. Het volgende r

Sterke dollar

Volgens berekeningen van de Amerikaanse centrale bank heeft de handelsgewogen dollarindex sinds 2002 niet zo hoog gestaan als nu. Een sterke dollar maakt het voor de Amerikanen goedkoper om spullen uit het buitenland te importeren, terwijl Trump juist werkgelegenheid wil terughalen naar de Verenigde Staten. Om dat doel te bereiken heeft hij juist een veel zwakkere dollar nodig.

Een interventie om de waarde van de dollar omlaag te brengen zal dus niet als een verrassing komen. De vraag is alleen of de Federal Reserve zal zwichten voor de druk van president Trump. Om de dollar substantieel in waarde te laten dalen zou de centrale bank een veel ruimer monetair beleid moeten voeren. Maar ook dan is het niet gezegd dat de dollar in waarde zal dalen, omdat de munt in onzekere tijden ook als vluchthaven dient.

Goudprijs stijgt door handelsconflict

De goudprijs is dit jaar al meer dan 10% gestegen door het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Eerder dit jaar was er hoop op een akkoord, maar dat bleek van korte duur. Het edelmetaal profiteerde ook van een omslag in de koers van centrale banken. De Federal Reserve overweegt nu de rente te verlagen, terwijl ook de ECB aanwijzingen heeft gegeven voor nieuwe monetaire verruiming.

Met toenemende onzekerheid over het monetaire beleid van de grootste centrale banken neemt de belangstelling voor goud toe. Volgens cijfers van Bloomberg zijn hedgefondsen sinds 2017 niet meer zo positief geweest over het edelmetaal als nu. De goudprijs steeg vorige week naar meer dan €1.270 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds begin 2013.

 

Goudprijs stijgt door economische en geopolitieke onzekerheid

 

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

 

Goud kopen

Fysiek goud of zilver kopen? Bij Europese GoudStandaard, één van de grootste edelmetaalbedrijven in Europa, bent u aan het juiste adres.

 

komono horloges heren

Komono horloges heren gezocht? Les Folies de Sofie is verdeler van Komono zonnebrillen en Komono horloges zowel voor dames als heren.