Goud doet het goed

Op 30 mei bedroeg de goudprijs 1275 dollar per troy ounce (31,1 gram). Op 30 juni 1412 dollar. Een stijging van 137 dollar per ounce of 10,74 procent. Kortom, er was sprake van een gouden maand voor de edelste der metalen. Dat is mooi, maar het is ook belangrijk om te onderzoeken waarom dit gebeurt.

Wat zijn de structurele redenen die zich al langere tijd lijken te ontwikkelen? Welke incidenten zijn de accelerator die de drempel om te investeren lijken weg te nemen en van een stabiele stijging in korte tijd een scherpe break-out kunnen maken? En kunnen ze ons mogelijk een indicatie geven van wat de toekomst zou kunnen brengen?

De dollar is geen goud waard

Een flink deel van de wereld ligt politiek overhoop met de Verenigde Staten. Na sancties tegen China, India, Mexico en dreigingen naar de Europese Unie lijkt de markt het idee te krijgen dat de wereld weleens beter af zou kunnen zijn zonder de hegemonie van de VS en de dollar als World Reserve Currency.

De titel van world reserve currency geeft privileges maar ook verplichtingen en met die verplichtingen lijkt Amerika het al lange tijd wat minder nauw te nemen. Voor de VS gold lange tijd dat het de grootste kredietgever ter wereld was. Inmiddels is het al jaren en met grote afstand het land met de grootste uitstaande schulden met een staatsschuld van bijna 22,5 biljoen dollar.

Die accelererende opbouw van schulden en onwil om maatregelen te nemen deze onder controle te krijgen heeft landen met grote reserves in dollars zoals China en Rusland niet alleen een politiek machtsmiddel gegeven maar ook aangezet om die dollarreserves in te ruilen voor goud. In 2018 werden dollars in recordtempo ingewisseld voor het gele edelmetaal maar ook 2019 is met recordbrekende aankopen een topjaar aan het worden voor goud.

De economie staat onder druk

Macro/economische cijfers lijken voorzichtig aan te geven dat de langste maar ook de zwakste economische expansie uit de geschiedenis aan het aflopen is. Werkeloosheidscijfers lopen weer op, bedrijven zien afzwakkende groei en zelfs de woningmarkt lijkt over zijn top te zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds 2012 de rente niet meer boven de nul procent laten stijgen en het nog altijd onwerkelijke verschijnsel van Negative Interest Rate Policy (NIRP) is in de EU al sinds 2014 van toepassing. Dit en andere indicatoren lijken te wijzen op een periode van beperkte groei of zelf krimp. En net als tijdens de recessie van 2009 is goud een aantrekkelijke vluchthaven.

Inflatie als doelstelling

Als we de financiële media mogen geloven is deflatie de grootste zorg van centrale banken. Het zelfbenoemde mandaat met betrekking tot het ‘bestrijden van inflatie’ van centrale banken is de afgelopen decennia nogal gewijzigd.

Was het in het verleden zorgen dat de geldhoeveelheid niet te groot werd en inflatie werd beperkt tot een maximum van 2 procent, lijkt de 2 procent daarna de norm te zijn geworden en is het nu zelfs zo dat 2 procent het minimum is waarmee de waarde van de euro moet afnemen.

Dat beleid is onder andere ingezet doordat, ondanks Kwantitatieve verruiming en NIRP, uit officiële cijfers zou blijken dat de inflatie al jaren erg laag is. Of die officiële cijfers ook kloppen is altijd een discussiepunt omdat in de berekening van die cijfers slechts een beperkt aantal indicatoren wordt opgenomen.

Cijfers gegenereerd door het CBS laten zien dat we fors meer betalen dan dat de inflatiecijfers tonen. In een vorige column schreef ik kort over de dreiging van stagflatie. Deze uiterst gevaarlijk combinatie tussen lage economische groei of krimp en hoge inflatie is gezien de doelstellingen van de Federal Reserve en ECB een reëel scenario waartegen geen valuta is opgewassen.

Vanwaar die enorme stijging?

Dat al het bovengenoemde effect heeft op het gedrag van investeerders, die op zoek naar bescherming de aloude vluchthaven goud kiezen, om koopkracht te beschermen, lijkt niet meer dan logisch. Een deel van een investeringsportfolio in edelmetaal investeren geeft in veel gevallen zowel op de korte als op langere termijn een hoger rendement dan een portfolio zonder blootstelling aan edelmetalen.

Het blijft echter altijd speculeren wat precies de reden is voor de acceleratie van de prijsstijging van goud. Het is ook hoogstwaarschijnlijk een combinatie van bovengenoemde waarbij bijvoorbeeld de oplopende spanningen tussen de VS en Iran de accelerator zijn die in korte tijd zorgt voor de stijging die veel analisten ook al hadden voorspeld. Waar we vervolgens naartoe kunnen is voor de kijkers in een glazen bol.

komono horloges heren

Komono horloges heren gezocht? Les Folies de Sofie is verdeler van Komono zonnebrillen en Komono horloges zowel voor dames als heren.

Goud kopen

Fysiek goud of zilver kopen? Bij Europese GoudStandaard, één van de grootste edelmetaalbedrijven in Europa, bent u aan het juiste adres.